O ilde ekmek 15 TL oldu: Ucuz un desteği sona erdi! Zamlı maaşlar cebe girmeden eridi...

O ilde ekmek 15 TL oldu: Ucuz un desteği sona erdi! Zamlı maaşlar cebe girmeden eridi...

Ekmeğe zam haberi vatandaşı üzdü. Seçimden önce yapılmayan zamlar, seçimden sonra birer birer uygulanıyor. Birçok ilde ekmek fiyatlarına zam yapıldı. Son olarak bir ilçede Fırıncılar ve Unlu Mamulleri Kooperatifi, 400 gram ekmeğin 15 TL'den satılmasını kararlaştırdı. İşte, zamlı ekmek fiyatları...

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fırıncılara sağladığı ucuz un desteği son erdi. Asgari ücretin 11 bin 402 TL'ye yükselmesi dolayısıyla gıda sektöründe yeni zam dalgasının gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

EKMEĞE ZAM GELDİ Mİ?

Birçok kentten ekmeğe zam haberleri peş peşe geldi. Bursa'nın Osmangazi ilçesinde 5 TL'den satılan 200 gramlık ekmeğin tanesi 7,5 TL'ye yükseldi.

Yeni tarifeye Kurban Bayramı'ndan önce mi yoksa sonra mı geçileceği konusunda bilgi verilmedi.

EKMEĞİN FİYATI NE KADAR OLDU?

Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki Orhangazi Fırıncılar ve Unlu Mamulleri Kooperatifi de ilçe genelinde ekmek fiyatlarına zam kararı aldı.

Buna göre 5 TL'den satılan 200 gram ekmek fiyatı 7,5 TL'ye yükseltildi. 10 TL'den satılan 400 gram ekmek fiyatı 15 TL, 800 gramlık Trabzon ekmeğinin fiyatı ise 30 TL oldu.

EKMEĞİN FİYATI NEDEN FARKLI?

Temel ihtiyaç ürünü olan ekmeğin fiyatında yaşanan farklılıkla ilgili 2016 yılında açıklama yapan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğin fiyatlarının illere, ilçelere göre değişiklik arz etmesinin normal olduğunu, çünkü her yerde kira ve ekmek tüketiminin aynı olmadığını söyledi.

Ekmek fiyatının farklılık göstermesinin nedeninin, bazı semtlerde fırınlar ve bakkallar arasındaki rekabetten kaynaklandığını dile getiren Balcı; ham madde, un, elektrik, nakliyat gibi ekmeğin üretimini doğrudan etkileyen gider kalemlerine gelen zamlara göre ekmek fiyatının yükseldiğini aktardı.

Fırtın ve bakkalların içinde bulunduğu dükkan kiraları ve nakliye ücretlerine göre ilden ile ve ilçeden ilçeye ekmek fiyatları değişkenlik gösteriyor. Öte yandan yeterli denetimin olmaması nedeniyle de ekmek fiyatlarının olması gerekenden daha yüksek satıldığı iddia ediliyor.

EKMEĞİN FİYATINI KİM, NASIL BELİRLİYOR?

Ekmek fiyatı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ne göre belirleniyor. Bu kapsamda oluşturulan Ekmek Fiyatına İlişkin Azami Fiyat Tarifesi Belirleme Komisyonu'nda ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ticaret ve sanayi veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcileri yer alıyor. Belirlenen fiyat son olarak ilgili ticaret odası tarafından onaylanıyor.

İstanbul'da valilik ve fırıncılar odasından oluşan komisyon, yaygın olarak satılan ekmeğin fiyatını belirlerken İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı olan fırınlar da kendi fiyatlarını kendileri belirliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN